27 Apr

Penzion Rožič v projektu energetske sanacije s pomočjo EU

Novica

Penzion Rožič v projektu energetske sanacije s pomočjo EU

Življenje v Bohinju nikoli ni bilo lahko in gospodarskih priložnosti v tem prelepem naravnem okolju ni dosti. Tudi penzion Rožič je zato nastajal počasi, korak za korakom. Vsako leto smo želeli posodobiti turistične kapacitete in gostom ponuditi še boljšo izkušnjo. Razpoložljiva sredstva so pogosto omejevala želje in potrebe. Zato je bila „stara hiša“ v kateri so prenočitvene kapacitete, kuhinja in gostilna energetsko zelo potratna.

Razpis Republike Slovenije in Evropske Unije za sofinanciranje energetske prenove je bil izjemna prilika za izboljšanje in posodobitev tega objekta. Uspešno smo kandidirali na razpisu in predvideli celovito posodobitev objekta z energetskega vidika z dodatno izolacijo fasade, podstrešja in strehe, zamenjavo oken s takimi, ki jih določa EKO sklad ter zamenjavo peči na kurilno olje s toplotno črpalko voda – voda. Dodatno bomo povsod montirali termostatske ventile, ter za razsvetljavo uporabljali varčne sijalke in senzorje. Načrt je, da vse te ukrepe izvedemo do konca jeseni 2019. Nato planiramo dve leti spremljanja učinkov izvedenih del ob uvedbi morebitnih manjših izboljšav. V nadaljevanju planiramo povečanje gostinskih kapacitet in posodabljanje sob v obeh objektih. Nameravamo tudi prenoviti kopalnice in zamenjati pohištvo.

Cilj vseh ukrepov je ohranjanje in povečanje turističnih kapacitet, zagotavljanje primernega nivoja, ki naj omogoči povečanje števila nočitev in pričakovano kakovost za naše goste.

Dela smo začeli pozimi in do današnjega dne že uspeli preiti na ogrevanje s toplotno črpalko voda voda, zamenjali smo okna, postavili novo fasado in prenovili nekaj sob. Čaka nas še vrsta nalog s katerimi bomo podprli našo EKO usmeritev skozi zmanjšanje porabe vseh vrst energije in vode ter še večjo uporabo lokalnih EKO izdelkov.

Vsi naši gostje boste rezultate projekta videli skozi udobnejše bivanje, še bolj zdravo prehrano in nove vsebine, ki vam bodo popestrile bivanje v našem okolju.

Več informacij o projektih EU najdete na straneh https://www.eu-skladi.si/

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.
Več o piškotkih